Jak smakuje konik polny? Madagaskar według Aruna Milcarza

Arun Milcarz, reporter, podróżnik i pisarz, 11 kwietnia zaprezentował młodzieży zgromadzonej w Czytelni Głównej Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej wyjątkową relację z podróży na Madagaskar. Wpisuje się ona w autorski projekt Milcarza - Kabaret Podróżniczy, w którym filmy z wypraw łączą się z dowcipnym komentarzem autora.

Uczestnicy spotkania mieli okazję dowiedzieć się o Madagaskarze wielu faktów, jakich na próżno szukać w podręcznikach do geografii. Przeszli skrócony kurs języka malgaskiego (począwszy od liczebników, skończywszy na nazwach części ciała). Dowiedzieli się nie tylko tego, że Madagaskar słynie z produkcji ryżu, a także ma największy na świecie procent wydobycia szafirów, ale też tego, że w niedziele, wtorki i czwartki Malgasze nie pracują, a dziewczęta splatają włosy, bo w przeciwnym wypadku uważane będą za nieurodziwe i nie znajdą męża. Młodzież poznała również m.in. bogatą obrzędowość mieszkańców Madagaskaru (np. zwyczaje świąteczne i pochówkowe) i ich tradycyjne potrawy, w których jednym z głównych składników (oprócz ryżu) były koniki polne.

Przede wszystkim jednak uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że nie trzeba kompletować specjalistycznego ekwipunku, by ruszyć w podróż i przeżyć przygodę życia. Arun Milcarz udowadniał, że potrzeba bardzo niewiele rzeczy materialnych. Najważniejsze, to otwarta głowa i wiara we własne siły, a także przyjacielski stosunek do świata i napotkanych po drodze ludzi.

Charyzmatyczny prelegent zaskarbił sobie młodzież, aktywnie uczestniczącą w jego programie „M jak Madagaskar”. Opuściła ona bibliotekę bogatsza nie tylko w wiedzę na temat wyspy, ale i w pozytywne nastawienie do świata.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Literackie podróżowanie” przy wsparciu finansowym Miasta Krosna.

Poprawiono: wtorek, 11, kwiecień 2017 16:31

Kalendarz wydarzeń

Kwiecień 2024
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Początek strony